Ekonomi

WPIC raporuna göre platin arz sıkıntısı 2024 yılında derinleşecek

Dünya Platin Yatırım Konseyi (WPIC) bugün yaptığı açıklamada 2024 yılı için öngörülen küresel platin açığının daha önce tahmin edilenden daha büyük olacağını duyurdu. Daha önce 418.000 ons olarak tahmin edilen açığın şimdi 476.000 troy ons olacağı öngörülüyor. Bu açık Güney Afrika ve Rusya’daki maden üretiminin azalmasına bağlanıyor.

Güney Afrika madenlerinin yeniden yapılanma sürecine girmesi ve üretimde daha yavaş artışlar yaşaması, platin üretimlerinde %2’lik bir düşüşe yol açıyor. Rusya’nın arzının da kısmen planlı izabe bakımları ve Batı yaptırımlarının devam eden etkisi nedeniyle %9 azalarak on yılın en düşük seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Arzdaki daralmaya rağmen, 2024 yılı için toplam açığın, 851.000 onsluk bir açığın görüldüğü 2023 yılına kıyasla daha az olacağı tahmin ediliyor. Bu azalma, platin talebinde beklenen %5’lik düşüşten kaynaklanıyor ve yıl için 7,587 milyon onsa düşüyor.

Otomotiv sektörünün platin talebinde, tüketicilerin bataryalı elektrikli araçlara geçişinin yavaşlaması, ağır hizmet ve hibrit araç üretimindeki büyüme, daha sıkı emisyon düzenlemeleri ve katalitik konvertörlerde paladyum yerine platin kullanımının devam etmesi nedeniyle %2’lik bir artış görmesi bekleniyor. Bu ikamenin cari yılda 742.000 onsa ulaşacağı tahmin edilmektedir.

Açığı telafi etmek için, yer üstü platin stoklarının 2023 yılında %17’lik bir düşüşle son dört yılın en düşük seviyesi olan 3.620 milyon onsa gerilemesinin ardından %12 oranında azalacağı tahmin ediliyor.

Verilerini danışmanlık şirketi Metals Focus’un araştırmalarına dayandıran WPIC, 2022’den 2024’e kadar arz ve talep değişikliklerine ilişkin ayrıntılı rakamlar da verdi. Bu rakamlar rafine üretim, geri dönüşüm ve otomotiv, mücevherat ve endüstriyel uygulamalar dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde platine yönelik sektöre özgü talepteki dalgalanmaları vurgulamaktadır.

Konseyin raporu, platin üretiminin karşılaştığı zorlukların ve farklı sektörlerdeki talep ayarlamalarının altını çizerek, arz ve talep dinamiklerini dengelemekle boğuşmaya devam eden bir pazarın resmini çiziyor.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu